bloom: Lana Sakkoul

Lana Sakkoul is derdejaars professionele bachelor Toegepaste Informatica aan HOGENT. Als specialisatie koos ze voor systeem- en netwerkbeheer en tijdens haar laatste semester loopt ze stage bij FlowFactor, een DevOps serviceprovider van de Cronos Groep. Het is Lana’s droom om een succesvolle ICT-vrouw te worden. Technische kennis, skills en ervaring zijn volgens haar de belangrijkste ingrediënten voor succes. Wij vermoeden dat haar doorzettingsvermogen ook wel wat zal helpen. 🔻

De verboden vrucht

Lana verhuisde in 2016, op 20-jarige leeftijd, van Syrië naar België. Ze leerde Nederlands en schreef zich drie jaar geleden in aan HOGENT. De opleiding Toegepaste Informatica is een logisch gevolg van de nieuwsgierigheid voor computers die ze als jong meisje ontwikkelde.

Lana, hoe oud was je toen je voor het eerst interesse kreeg in IT?

“Ik was acht jaar toen mijn oudere zus een computer kreeg. Voor mij was het de eerste keer dat ik een computer zag en ik vond die machine meteen heel interessant. Natuurlijk mocht ik er van mijn zus niet aankomen. Het was háár computer. Dat maakte mij alleen maar nieuwsgieriger. Als troostprijs kocht mijn zus voor mij een PlayStation, maar ik ging liever naast haar zitten om te kijken hoe zij met de computer werkte. En na een tijdje wachtte ik ongeduldig tot mijn zus het huis uitging om hem stiekem zelf te gebruiken. Ze weet nog altijd niet dat ik dat deed!”

In Syrië hebben we een gezegde: ‘Alles wat verboden is, is aantrekkelijk.’ Dat is misschien de belangrijkste reden waarom ik geïnteresseerd raakte in IT. Omdat ik iets deed dat eigenlijk niet mocht.”

Speelde je dan spelletjes op de computer?

“Ja, maar ik probeerde ook alle knopjes uit. Ik wilde echt weten hoe het allemaal werkte en soms liep dat mis. Dat was een probleem want mijn zus leerde technologie op school en ze had haar computer daarvoor nodig. Gelukkig wist ze dan niet dat ik hem kapot had gemaakt.”

“Mijn grote zus kocht een PlayStation voor me omdat ze niet wilde dat ik haar computer gebruikte. Stiekem deed ik dat toch en zo heb ik mezelf IT aangeleerd.”

Selfmade ICT-girl

Je hebt jezelf dus IT aangeleerd?

“Zo is het begonnen, ja, en dat ging eigenlijk heel goed. Na een paar jaar werd ik binnen de familie en op school de ‘ICT-girl’. Alles wat met bekabeling en computerproblemen te maken had, kwam bij mij terecht voor een oplossing.”

Als je op zo’n jonge leeftijd al zo handig bent met computers lijkt het vanzelfsprekend om daarin verder te gaan. Toch twijfelde Lana tussen twee opleidingen. 

Wilde je later sowieso ICT gaan studeren?

“Niet per se. Naast informatica vond ik biologie ook interessant. Dat was het vak dat ik het leukst vond op school. Toen ik ging studeren, twijfelde ik tussen biomedische wetenschappen en ICT. Ik zag me eigenlijk wel in een labo werken, maar een paar mensen uit mijn omgeving overtuigden me om toch voor technologie te kiezen. Hun enthousiasme voor ICT heeft me overtuigd.”

Ondertussen studeer je bijna af aan HOGENT en koos je voor systeem- en netwerkbeheer als IT-specialisatie. Waarom die keuze?

“Programmeren in .NET of Java of zo vond ik niet altijd interessant. Systeem- en netwerkbeheer is ruimer dan programmeren of louter code schrijven. Het is veel gevarieerder en daar hou ik van.”

Lana rondt haar professionele bachelor af met een drie maanden durende bedrijfsstage. Ze koos heel bewust voor een DevOps opdracht en kwam zo bij FlowFactor terecht. 

“Door deze stage besef ik nog meer wie ik ben en wat ik graag doe. DevOps hoort daar zeker bij. Ik zou er graag mijn beroep van maken.”

Vertel eens iets over je stage bij FlowFactor?

“Ik heb al langer interesse in DevOps en wilde te weten komen of het in de praktijk ook is wat ik ervan verwachtte. Tijdens mijn eerste gesprek bij FlowFactor was er meteen een persoonlijke klik, dus op dat vlak zat het al goed. Ook de opdracht die ik binnen het bedrijf doe, bevalt me. Ik gebruik OpenShift en werk rond de security van de cluster. Heel boeiend! Door deze stage besef ik nog meer wie ik ben en wat ik graag doe. DevOps hoort daar zeker bij. Ik zou er graag mijn beroep van maken.”

Continu bijleren

Lana heeft het niet gemakkelijk gehad de voorbije jaren. Ze is een doorzetter, dat is duidelijk.

Is er iets waar je trots op bent?
“Ik ben heel trots dat ik in mijn laatste semester Informatica zit. Mijn familie is nog in Saudi-Arabië. Het is niet evident als anderstalige en alleenstaande student om zo ver te geraken. Dit is voorlopig mijn grootste succes.”

Welke uitdagingen wil je nog overwinnen?  

“Ik ervaar dagelijks twee uitdagingen, allebei verbonden aan DevOps-tools. De eerste gaat over het grote aantal DevOps tools dat beschikbaar is, wat kiezen zeer moeilijk maakt, vooral als er weinig kennis is over de achterliggende technologie. De tweede uitdaging gaat over het gebrek aan algemene toolkennis dat ik ervaar als stagiair. Ik moet altijd leergierig zijn, maar dat vind ik niet erg. Een van de belangrijkste punten om een succesvolle ICT-er te worden, is dat ik op de hoogte moet zijn van de nieuwste technologieën en met veel tools moet kunnen werken om aan de vereisten van klanten te voldoen.”

Hoe pak je dat aan? Hoe wil je dat bereiken?

“Continu informatie verzamelen en altijd blijven proberen om zoveel mogelijk nieuwe tools te leren gebruiken. Ik studeer heel veel, tot ’s avonds laat, vooral over DevOps nu, voor mijn stage.”

Je zei daarnet dat je een succesvolle ICT-er wil worden. Wat betekent succes voor jou?

“Het is inderdaad mijn ambitie om een succesvolle ICT-vrouw te worden. Succes heeft voor mij alles te maken met de nodige ervaring, skills en technische kennis. Het inhoudelijke is voor mij het belangrijkste. Ik word bijvoorbeeld euforisch blij als ik na lang zoeken een probleem kan oplossen. Dat geeft me een heel goed gevoel.”

Een duidelijke boodschap voor vrouwen

“Een echte vrouw is wie zij wil zijn.”

Hoe voel jij je als vrouw in tech?

“Ik las eens een quote die me is bijgebleven: ‘Being a woman in a team of all men means you're going to have a unique voice. It is important to embrace that.’ Daar ben ik het helemaal mee eens. Mijn eerste prioriteit is dat ik doe wat ik leuk vind. “

En er is nog iets dat Lana kwijt wil: “Ik zou graag andere vrouwen motiveren om iets met ICT te gaan doen. In mijn opleiding zijn er van de 70 studenten maar drie vrouwen. Dat is jammer. Technologie is een belangrijk deel van ons dagelijks leven. De digitale wereld blijft zich ontwikkelen en de technologiesector groeit exponentieel snel. Ook vrouwen moeten daaraan durven deelnemen. Een echte vrouw is wie zij wil zijn.” 

Lana Sakkoul is een hoogvlieger, daar zijn wij alvast van overtuigd. Ze weet goed waar ze naartoe wil en hoe ze daar denkt te geraken. Een mooi voorbeeld voor meisjes met interesse in IT en vrouwen die zich verder willen ontplooien in tech.

Wil je meer weten over Lana? Connecteer met haar op LinkedIn!

 

Ontmoet meer inspirerende dames op één van onze events!

Previous
Previous

bloom: Wendy Nys

Next
Next

bloom: Leonor Drummond