bloom: Sylvia Maeckelberghe

Verandering van spijs doet … groeien: Sylvia Maeckelberghe volgde de roep van haar interesses

De wereld van technologie staat bekend om zijn dynamiek en constante evolutie. Maar wat als je pad niet rechtstreeks leidt van een technische achtergrond naar een tech-carrière? Het verhaal van Sylvia Maeckelberghe, Quality Assurance verantwoordelijke bij Telenet, biedt een inspirerend inzicht in hoe passie, leergierigheid en flexibiliteit naar een bloeiende carrière hebben geleid. 🦺 🖥️ 💪🏽

Van lerarenopleiding naar tech

Dat Sylvia in tech zou belanden, stond niet helemaal in de sterren geschreven. “In het middelbaar was ik enorm geboeid door informatica, maar ook door boekhouden”, steekt ze van wal. “Dat cijfermatige van wiskunde triggerde mij. Ik wilde de dingen praktisch vertalen. Zo vulde ik bijvoorbeeld ook de belastingaangiftes in van familie en vrienden die dat wilden”, lacht ze. “Ik wou iets met die passie doen, maar allesbehalve een “saaie” boekhoudjob.” Dus maakte Sylvia een misschien wat onverwachte switch naar het onderwijs. “Ik wilde in die vakken zoals informatica, boekhouden en economie lesgeven.” Al heeft ze uiteindelijk nooit in het onderwijs gestaan. Haar stage leidde haar naar een ander, zij het vergelijkbaar pad.

“Na mijn stage stond ik in het volwassenenonderwijs, onder andere voor bedrijven. En op die manier ben ik in het onderwijzen van softwarepakketten voor bedrijven gerold”, blikt ze terug. “Ik spreek nu over twintig jaar geleden, maar zo gaf ik bijvoorbeeld les aan een director die van zijn assistente moest begrijpen waarom bepaalde dingen op de computer zó moesten.” De bal ging aan het rollen. “Daarna hielp ik met het ontwikkelen van websites en gaf ik daar trainingen over. Ik ben me in IT gaan verdiepen en heb uiteindelijk aan Groep T een bijkomende IT-opleiding behaald.”

“Toen ik mijn eerste job als consultant deed, werkte ik dan ook alleen maar met mannen. Dat verliep altijd heel fijn. Er werd gezegd waar het op stond. Die directe communicatiestijl ligt mij wel." oude vriendinnen vonden dat niet cool, nee, maar dat hield me niet tegen.”

“Er is al een sterke evolutie gebeurd als je kijkt naar het aantal vrouwen in tech-richtingen”, vertelt Sylvia over haar ervaring als vrouw in een IT-richting. “Toen waren er veel meer mannen dan vrouwen. Toen ik mijn eerste job als consultant deed, werkte ik dan ook alleen maar met mannen. Dat verliep altijd heel fijn. Er werd gezegd waar het op stond. Die directe communicatiestijl ligt mij wel.”

15 jaar van groei en verandering

Ondertussen werkt Sylvia al 15 jaar voor Telenet. Ook dat kruiste eerder toevallig haar pad. “Een andere consultant in het consultancybedrijf waarvoor ik toen werkte, had een activiteit bij Telenet en vertelde me over hun vacatures. Ik stond daar eerst wat weifelend tegenover omdat ik goed zat waar ik zat. Hij vroeg me of ik in die rol van consultant wel voldoende zou groeien en voldoende kansen zou krijgen. Dat heeft me getriggerd om toch op gesprek te gaan”, klinkt het.

De consultant bleek gelijk te hebben. Sylvia werkt nu 15 jaar bij Telenet en heeft er ondertussen verschillende functies en groeipaden doorlopen. Zo startte ze in het BI-team als SPOC-analist en groeide uiteindelijk door naar Team Manager van een team dat van 12 naar 50 personen uitbreidde. “Toen ben ik beginnen nadenken. BI kwam op het einde van de ketting: we moesten rapporten bouwen en data doorvoeren op basis van wat er reeds in de Telenet-projecten gebeurd was. Terwijl ik meer een rol aan de voorkant wilde spelen. Ik ben dan ook veranderd naar Business Relationship Manager, waar ik de haalbaarheid van initiatieven mocht aftoetsen en mee de roadmaps vanuit een IT-point of view kon vormgeven… Dat heb ik van 2016 tot 2020 gedaan.” Later groeide ze door naar Lead Center of Expertise Architectuur om dan in 2023 het hoedje van Quality Assurance-verantwoordelijke op te zetten.

“Change is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar mij geeft het altijd extra energie.”

Sylvia’s parcours bewijst dat ze van verandering houdt. Is dat dan ook de reden waarom ze bij Telenet is gebleven? “Ik heb me altijd geamuseerd en kreeg of nam de uitdagingen altijd aan om te groeien. Ik heb ook nooit verstopt dat ik geen 10 jaar op dezelfde stoel wilde blijven zitten”, antwoordt ze. “Telenet is een heel dynamisch bedrijf. Je krijgt de kans om te veranderen. Change is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar mij geeft het altijd extra energie. Net zoals het sociale aspect: mensen meekrijgen, een team vormen, er samen voor gaan en het verschil maken, … dat is voor mij enorm belangrijk.”

Sociaal engagement als drijfveer

Dat sociale aspect zoekt Sylvia ook buiten Telenet op. Tot september 2023 was ze actief bij Jong Voka. “Ook dat was een opportuniteit die ik greep”, lacht ze. “In een coachingtraject dat ik hier bij Telenet kreeg, deed ik een oefening om mijn sterktes te ontdekken om zo te leren waaruit ik het meeste energie haal in mijn job en waar ik naartoe wilde groeien. Daaruit bleek dat ik het meeste energie haal uit een verhaal te brengen aan mensen en ze zo te engageren en in beweging te brengen.” 


“Op aanraden van mijn coach sprak ik over die sterktes met mensen in mijn omgeving. Want je wist maar nooit wat er uit de bus kon komen”, gaat de QA-verantwoordelijke verder. “En inderdaad: de man van mijn beste vriendin zat in het bestuur van Jong Voka Mechelen en daar zochten ze nog iemand. Vier jaar lang heb ik me daar in mijn vrije tijd voor gesmeten.”


Sinds haar vertrek bij Jong Voka, ziet Sylvia’s vrije tijd er iets anders uit. Al is die nog steeds gevuld met sociale contacten en engagement. “Sinds corona ga ik ook regelmatig wandelen met een groepje vriendinnen. We mochten toen niets anders doen”, grinnikt ze. “We doen vaak wandelingen van 14 kilometer of meer. Daarnaast probeer ik nog twee keer per week te lopen.”


De impact van veerkracht

Of Sylvia trots is op bepaalde mijlpalen of successen? “Daar sta ik te weinig bij stil”, vertelt ze. “Soms draait je carrière helemaal anders uit dan je zelf voor ogen had. En dan vind ik dat ieder mens even mag stilstaan bij hoe hij of zij successen verwezenlijkt heeft. Heb je dat zelf kunnen doen? Of heb je goede mensen rondom je te bedanken, die in je geloofden en je vooruithielpen?”


“Ik vind dat ieder mens even mag stilstaan bij hoe hij of zij successen verwezenlijkt heeft. Heb je dat zelf kunnen doen? Of heb je goede mensen rondom je te bedanken, die in je geloofden en je vooruithielpen?”


Op een veel persoonlijker niveau is Sylvia trots op haar veerkracht. “In 2016 ben ik mijn dochtertje van 3,5 verloren”, vertrouwt ze ons toe. “Ik heb mijn kop niet laten hangen. Twee weken later ging ik mondjesmaat weer aan het werk. Door die gebeurtenis sta ik veel positiever in het leven en ben ik me veel meer gaan engageren. Pluk de dag, daar geloof ik sindsdien in. ‘Er zijn ergere dingen in het leven’ durf ik wel eens te zeggen als mensen weer eens morren. Wat niet betekent dat ik nooit een slecht moment heb, natuurlijk.”


Toekomstperspectief

“Ik weet niet waar ik binnen twee à drie jaar sta”, antwoordt Sylvia als we haar vragen naar haar toekomstplannen. “Wat ik belangrijk vind, is dat ik de job mag invullen op mijn manier zodat het me energie geeft. En vooral: dat ik er impact mee maak. Dat je het niet zomaar doet, maar dat je de organisatie meekrijgt, dat mensen erin geloven en dat je het verschil ziet aan het einde van de dag.”

“Wat ik belangrijk vind, is dat ik de job mag invullen op mijn manier zodat het me energie geeft. En vooral: dat ik er impact mee maak.”

“Ik wil verbetering creëren, meetbaar of voelbaar. In mijn huidige rol willen we de kwaliteit verbeteren, dat is meetbaar. Een nieuw team samenstellen en een jaar later merken dat het heeft gewerkt daarentegen, dat is voelbaar. Net zoals mijn activiteiten bij Jong Voka: je brengt mensen samen en krijgt energie van hen te zien buitenstappen met een nieuw inzicht of een nieuw contact.”



Om af te sluiten vragen we haar naar een tip voor vrouwen die overwegen om zonder al te veel technische achtergrond in tech te stappen. “Wees je ervan bewust dat de tech-wereld zoveel meer is dan een job achter een computer waarbij je code moet schrijven. Er zijn zoveel variaties in rollen en functies. Al is een basis natuurlijk handig meegenomen: dat maakt het gemakkelijker om een team mee te krijgen in je verhaal.”


“Wees je ervan bewust dat de tech-wereld zoveel meer is dan een job achter een computer waarbij je code moet schrijven.”

“Leer ook over nieuwere technologieën waarover nu dagelijks wordt gepraat. ChatGPT bijvoorbeeld, daar steekt een hele technologie achter. Verdiep je daarin. En weet dat er verschillende rollen bestaan waarbij je daarmee in aanraking komt en waarmee je iets kunt betekenen, zonder dat je effectief de technische rol moet invullen”, sluit ze af.



Wil je ook een baan die je energie geeft, terwijl je impact maakt? Begin er nu aan! Ontdek welke leuke nieuwe collega’s ze bij Telenet nog zoeken! Check hier!


🙏 Bedankt 🙏🏿 aan Telenet om vrouwen in tech te supporten! Geïnspireerd door Sylvia haar verhaal? Registreer je hier en ontvang nog meer verhalen! 😄


Upcoming Events ⬇️

Previous
Previous

bloom: Liesbeth Verachtert

Next
Next

bloom: Marlies Claeyssens