bloom: Liesbeth Verachtert
“IT is een enorm sociaal beroep” – Liesbeth Verachtert, SAP Consultant bij Flexso vertelt hoe ze de schooladviezen negeerde en uitgroeide tot teamlead”. Van niet weten wat te studeren, naar IT, naar marketing en weer terug: het verhaal van Liesbeth is het bewijs van continue groei, ondanks twijfel. En van het feit dat je geen krak in wiskunde hoeft te zijn om een succesvol developer te zijn. Haar geheime ingrediënt? “Authentieke vriendelijkheid: dat is het allerbelangrijkste in het leven.” 🌞 👩🏼💻 😀
Je eigen hart volgen
Of toeval bestaat? Wie zal het zeggen. Wat wél vaststaat, is dat een ‘toevallig’ cadeau de interesse van Liesbeth in IT aanwakkerde. “In 1998, na mijn studies Moderne Talen-Wetenschappen, moest ik kiezen wat ik verder wou studeren, maar ik wist het eigenlijk niet. Ik was nergens mega goed in, maar ook niet mega slecht", blikt ze terug.
“Tot ik een afgedankte computer van mijn nonkel kreeg. Het is moeilijk om nu voor te stellen, maar in die tijd was een computer hebben helemaal niet zo evident. En mijn ouders zagen het nut er niet zo van in. Maar ik? Ik vond het geweldig en leerde mezelf ermee werken.
“Zeggen dat ik iets niet ga kunnen, werkt bij mij niet.”
Prutsen met die computers, dat intrigeerde mij wel. IT leek me dan ook een leuke studiekeuze.” Al dacht niet iedereen daar zo over. “Het CLB veegde mijn idee meteen van tafel, mijn wiskunde was volgens hen niet goed genoeg. Zij suggereerden studies als verpleegster of sociaal werkster. Waarom, dat weet ik niet. Misschien gewoon omdat dat zogezegd typische beroepen zijn voor vrouwen? IT behoorde gewoon niet tot de opties.” Daar dacht Liesbeth anders over. “Ik was ervan overtuigd dat je geen wiskunde nodig hebt om te kunnen programmeren. Ik heb dan ook niet naar hun advies geluisterd en gewoon de intrinsieke motivatie die ik voelde, gevolgd.”
“Zo zijn wij thuis ook opgevoed”, gaat ze verder. “Mijn ouders werkten allebei in een BLO-school met kinderen met een beperking. Zij hebben ons altijd meegegeven dat iedereen veel kan bereiken, ook al moet de ene er misschien wat meer moeite voor doen dan de andere. Zeggen dat ik iets niet ga kunnen, werkt bij mij niet.”
Van IT naar marketing
Na haar studies wou Liesbeth aan de slag als SAP-consultant. “Ik ben niet op een gewone dag begonnen, maar op een erg triestige. Op 11 september 2001. Veel mensen weten nog waar ze die dag waren. Ik was toen mijn contract aan het tekenen”, vertelt ze. Dat liep helaas uit op een sisser. “De markt stortte toen tijdelijk in, waardoor veel projecten uitgesteld werden en er dus geen werk was voor starters. Na bijna een jaar, volgde een collectief ontslag voor mij en zo’n 150 collega’s.”
Dat jaar zorgde voor een leegte in haar cv, wat het moeilijker maakte om een job te vinden. “Bovendien werd de markt door die slechte economische situatie overspoeld door IT’ers, waarvan sommigen al ettelijke jaren ervaring hadden. Als junior was het dan ook moeilijk om aan de bak te komen”, klinkt het. Om zichzelf een duwtje in de rug te geven, volgde ze een banaba in marketing. “Ik vond het een heel boeiende opleiding en ik heb er veel bijgeleerd.. Maar halverwege die studie vroeg ik mezelf af of ik me dit zag doen als job. Getriggerd worden door een probleem en daar een creatieve oplossing voor vinden, zoals in mijn informatica-opleiding, dat miste ik daar.”
Van cursist naar teamlead
Opnieuw toeval of niet, maar Liesbeth stuitte op een VDAB-opleiding tot technisch SAP-consultant die drie maanden zou duren. De cursus werd gegeven door SAP-consultants van Flexso, op dat moment nog een start-up.
“Het leek me een goede manier om terug in het veld te raken. En de rest is geschiedenis. Ondertussen is Flexso al lang geen start-up meer en werk ik er al 19 jaar en 2 maanden.”
Wat voor Liesbeth Flexso dan zo aantrekkelijk blijft maken? “De menselijkheid bij Flexso is zo kenmerkend”, zegt ze. “Vanaf het moment dat ik hier binnenstapte, was ik niet louter de junior, maar meteen een volwaardige collega. Ik had vroeger nooit gedacht dat ik 20 jaar voor hetzelfde bedrijf zou blijven werken, maar mijn projecten, klanten en verschillende werkplekken bieden meer dan genoeg uitdagingen om me in vast te bijten. Blijven bijleren, steeds nieuwe kansen grijpen, samen met collega’s en klanten unieke problemen analyseren en samen tot een goede oplossing komen, dat motiveert mij. En ik mag mijn job invullen zoals ik het wil. Die vrijheid krijg je hier vanaf dag 1, dat stimuleert enorm.”
“De menselijkheid bij Flexso is zo kenmerkend. Vanaf het moment dat ik hier binnenstapte, was ik niet louter de junior, maar meteen een volwaardige collega.”
Liesbeth startte bij Flexso als ABAP-consultant, groeide door tot lead consultant en is sinds maart 2024 competence lead van het technische S/4 competence center. Daar leidt ze zo’n 40 mensen. Een team dat vier keer zo groot is als het Flexso waarin ze startte. Dankbaar blikt ze terug: “Dat heb ik te danken aan die VDAB-opleiding én het enthousiasme en de gedrevenheid van de collega’s die toen die opleiding gaven. Voor mij betekende dat de ommekeer in mijn carrière. Flexso is intussen de officiële trainer voor SAP consultancy opleidingen. Ik geef zelf ook al jaren met veel plezier les in die opleiding, precies om die ervaring terug te kunnen geven aan anderen. Het is enorm fijn om andere mensen te mogen helpen om een nieuwe weg in te slaan en een boeiende carrière als technisch SAP-consultant te starten.”
En dat lukt blijkbaar ook. “Vorig jaar gaf ik een presentatie op een klantevent en na afloop kwam er een vrouw naar me toe die ik vaag herkende. Ze bedankte me voor de VDAB-cursus waar ik enkele jaren daarvoor had lesgegeven en zei dat ze mij nog altijd herinnerde als de vrouw die haar carrière heeft helpen starten. Dat heeft me echt geraakt. Dat zij de tijd nam om me dat te komen zeggen, vond ik een prachtig geschenk.”
Lak aan de stereotypes
Of IT saai is? “Allesbehalve! IT is net heel sociaal!” antwoordt Liesbeth. “Dat zorgende dat het CLB ooit in mij zag, dat heb je nodig in deze job: zorgen voor je collega’s en zorgen voor je klanten. Maar ook luisteren en mensen begrijpen. Wat we maken wordt nu eenmaal door mensen gebruikt. Het is een heel sociaal beroep, maar er kleven stereotypes op die niet kloppen.”
“IT is geen mannenberoep, net zoals zorgverlener of verpleegkundige voor mij geen vrouwenberoepen zijn”, voegt ze eraan toe. “Ik kijk ook niet op die manier naar mijn collega’s. Of je nu man, vrouw, jong of oud bent of welke overtuiging je ook hebt, dat maakt allemaal niet uit, zolang je maar met elkaar samenwerkt.”
Dat samenwerken en collega’s op een oprechte manier helpen, is voor Liesbeth cruciaal. ‘Dat was ook de reden waarom ik dit interview wilde doen. Mijn verhaal is niets wereldschokkends of buitengewoon, ik doe gewoon mijn werk. Maar als ik hiermee één iemand ervan kan overtuigen dat we vaak meer kunnen dan we onszelf wijsmaken, dan is mijn opzet geslaagd”, deelt ze daarover. “Authentieke vriendelijkheid, elkaar helpen zonder verborgen agenda is volgens mij het allerbelangrijkste in het leven.”
“IT is geen mannenberoep, net zoals zorgverlener of verpleegkundige voor mij geen vrouwenberoepen zijn.”
Perfectionisme en zelftwijfel
De creativiteit die Liesbeth in haar job vindt, voedt ze ook daarbuiten. “Als ik geen IT had gedaan, dan zou ik een ander ambacht hebben gekozen. Met mijn handen werken en dingen creëren, daar heb ik een fascinatie voor”, vertelt ze.
“Ik hou me graag bezig met de prutswerkjes, die de meesten niet graag doen”, voegt de Flexso-consultant eraan toe. “Nitty gritty moeten gaan, de dingen tot in de puntjes afwerken, dat typeert mij wel. Ik geef niet zomaar op, op het moment dat iets niet lukt, ik ga door tot ik het heb gevonden.” Het is dan ook geen verrassing dat ze van escape rooms houdt. “Een goede oplossing bedenken voor een uitdaging van een klant, de koppen bij elkaar steken en dan al die blokjes verzamelen en samen leggen, ja, dat doet mijn hart sneller slaan”, glundert ze.
“Het is oké om af en toe te twijfelen, zolang het je maar niet verlamt.”
Toch schuilt in dat oog voor detail ook een valkuil, geeft ze toe. “Ik ben heel perfectionistisch en kan enorm hard twijfelen aan mezelf. Ik kijk soms anders naar de dingen waardoor ik me wel eens de vreemde eend in de bijt voel en dan durf te twijfelen aan mezelf. Ik hoop dat wie dit interview leest, meeneemt dat het oké is om af en toe te twijfelen, zolang het je maar niet verlamt”, klinkt het oprecht. “Kijk naar mij, iemand die het nooit van zichzelf had verwacht leidt nu een team van 40 mensen, op haar eigen authentieke, vriendelijke manier.”
Liesbeth groeide heel natuurlijk door tot haar rol als teamlead. Heeft ze daar nog bepaalde doelen in? “ Ik zie sowieso nog veel groeipotentieel voor mezelf, maar ik heb geleerd dat het voor mij beter is om in kleine stappen te denken. Mijn eerste prioriteit nu is ervoor te zorgen dat de mensen die hier nu starten hetzelfde gevoel krijgen als ik toen, het gevoel dat ze hier meteen deel uitmaken van het team, erbij horen en kunnen thuiskomen bij ons”, sluit ze met een glimlach af.
Geïnspireerd door Liesbeth’s verhaal? En wil je meer verhalen van women@Flexso ontdekken? Lees dan hier verder. Ben je geïnteresseerd in een carrière bij Flexso? Neem hier kijkje! 😀