bloom: Nadya Essebbar

Nadya Essebbar is Full Stack Developer en teamlead bij Narato. Dat was geen voor de hand liggend pad, na een lange zoektocht in studiekeuzes en 10 jaar werkzaam te zijn in de Horeca. Nadya is een toonbeeld van jezelf heruitvinden, niet stilzitten en keihard durven doorzetten. Dat heeft ze geleerd van haar moeder en grootmoeder. 👇🏽

Nadya Essebbar Bloom.jpg

10 jaar in de horeca

We vallen maar meteen met de deur in huis; hoe ben je in de technologie wereld beland?

“Daarvoor moet ik de geschiedenis terug in. Het begon toen ik mijn middelbaar afsloot en geen idee had wat ik daarna wilde doen. Ik had ASO Wetenschappen-Wiskunde gestudeerd, en op mijn rapport was mijn beste cijfer biologie. Dat heeft gemaakt dat ik me, zonder al te veel na te denken, voor Biologie in de VUB inschreef. Dat heeft niet lang geduurdwant na 1 jaar voelde ik al dat het niet mijn ding was en ben ik gestopt. Ondertussen was ik begonnen in de Horeca om mijn studies te financieren, en daar ben ik de volgende 10 jaar gebleven. Dat was een heel plezante tijd en over de jaren heen ben ik doorgegroeid tot zaalverantwoordelijke. Toen ik einde de 20 jaar was, kwam ik op een punt waar ik niet echt verder kon groeien tenzij ik een eigen zaak zou openen. Dat zag ik niet zitten, waardoor ik begon rond te kijken wat ik dan wél wilde.

Ik ben dan allerhande opleidingen beginnen volgen, ook weer denkende dat ik iets met wetenschappen moest kiezen. Ik heb echt vanalles geprobeerd; verpleegkunde, apotheekassistent, bouwingenieur, … Achteraf bekeken komt dat deels doordat ik nooit iemand had in mijn omgeving die mij raad kon geven of met wie ik even kon sparren. Loopbaanbegeleiding overwoog ik zelfs niet als een mogelijkheid.

De eerste keer dat ik dan echt met IT in aanraking kwam, was via een vriendin. Zij was leerkracht digitale media en maakte websites in Wordpress met HTML, CSS, … Daar zat iets in wat klikte in mij. Toevallig was het ook het eerste jaar dat de Karel De Grote Hogeschool de bachelor Toegepaste Informatica in ‘micro degree’ via afstandsonderwijs aanbood. Ik schreef me dus meteen in.

Het heeft me 4 jaar lang bloed, zweet en tranen gekost omdat ik ondertussen nog steeds werkte. Er was toen weinig kader vanuit de school omdat het een nieuwe formule van richting was voor hen. Tenslotte zijn er van de 55 starters in de opleiding maar 5 overgebleven: 2 vrouwen en 3 mannen. Nadien heeft KDG besloten om de bachelor van 4 naar 5 jaar te verspreiden.”

 

Wat in het coderen en ontwikkelen trok jou zo aan?

“Vanaf dag één was ik helemaal vertrokken. Het feit dat je met lijnen code een volledige applicatie kan bouwen, was fascinerend. Maar tegen het einde van mijn eerste jaar had ik een ‘aha’-belevenis toen ik eindelijk echt doorhad wat object-oriented programmeren was. Dat was echt een moment dat ik wel kon wenen van geluk. Eindelijk het gevoel van ‘Ik snap het écht!’ was helemaal overweldigend voor mij.  Zoiets had ik tot dan nog nooit gehad bij al die vorige studies, en er is niets dat ik met dat gevoel kan vergelijken. Niet alles was perfect natuurlijk, vooral boekhouden en Frans waren moeilijke vakken voor mij. Maar door het coderen kon ik mij focussen op het volledige plaatje en heb ik mij ook door die vakken doorgebeten.”

 

Geleerd van moeder en grootmoeder

“Als kind heb ik gezien hoeveel mijn moeder heeft afgezien om zowel te werken, te studeren als een gezin te verzorgen. Maar in onze maatschappij heb je wel echt dat diploma nodig om verder te geraken. Want wat ik ook heb gezien, is hoe mijn mama is opengebloeid nadat zij haar opleiding had afgemaakt.”

In 2017 ben je dan afgestudeerd, en dat Cum Laude! Hoe kwam dat aan bij je familie?

“Het pad van de vorige generaties in mijn familie is niet altijd makkelijk geweest. Mijn grootmoeder is in de jaren ‘50 naar België gekomen met 3 kinderen. Op het moment dat zij in België aankwam, is mijn grootvader hertrouwd met iemand anders. Als alleenstaande moeder met 3 kinderen in een nieuw land heeft zij echt gezwoegd. Ze was poetsvrouw van beroep. Mijn mama moest vanaf haar 14de ook met mijn grootmoeder mee om te gaan kuisen en heeft dus zelfs geen middelbaar diploma kunnen halen in haar jeugd. Op latere leeftijd is zij toch nog achter de schoolbanken gekropen en heeft ze via volwassenenonderwijs eerst haar middelbaar diploma gehaald en aansluitend via de stad Antwerpen een opleiding kinderverzorgster gedaan. Tenslotte is mijn moeder via die laatste opleiding in het gemeentehuis beland. Dat hele verhaal heeft gemaakt dat zij van kleins af aan mij heeft gepushed om voor een diploma te gaan. Zij was dus echt blij toen ik toch nog ben afgestudeerd.

Ik denk dat zowel mijn grootmoeder als mijn moeder een voorbeeld waren in het doorzetten. Telkens op hun manier, maar als ze iets in hun hoofd hadden gestoken, gingen zij er voluit voor. Als kind heb ik gezien hoeveel mijn moeder heeft afgezien om zowel te werken, te studeren als een gezin te verzorgen. Maar in onze maatschappij heb je wel echt dat diploma nodig om verder te geraken. Want wat ik ook heb gezien, is hoe mijn mama is opengebloeid nadat zij haar opleiding had afgemaakt.”

 

Hoe ben je dan bij Narato terechtgekomen en wat is jouw rol?

“Tijdens mijn laatste jaar in de opleiding bij KDG ontmoette ik op een ‘business meets student’-dag Erik Avonts, de Managing Partner van Narato. Daarop volgde een stage bij Narato en had ik wel snel door dat ik hier graag wilde blijven. Gelukkig dachten ze daar bij Narato hetzelfde over en een half jaar later tekende ik mijn contract! Nog een half jaartje later werd mij voorgesteld om teamlead te worden. Dat was natuurlijk een risico gezien mijn korte ervaring in IT. Ik ben hen enorm dankbaar voor het vertrouwen om mij die verantwoordelijkheid en kansen te geven. Het lijkt ook wel goed uitgedraaid te zijn, want ik ben nog steeds teamlead van 2 teams op dit moment.  

Daarnaast werk ik uiteraard nog als developer. Ik werk momenteel op een project bij Engie als DevOps engineer voor het automatisch uitrollen van infrastructuur en applicaties. Een andere klant is FIT (Flanders Investment & Trade) waar ik als Data Architect aan de slag ben. Ik draag dus verschillende petjes in mijn job, maar die afwisseling vind ik tof!”

Het succes laat niet op zich wachten

In 2018 was je bij de 10 genomineerden voor de ‘Young ICT Lady Of The Year Award’ van DataNews. Naast Nadine Khouzam, de Founder & CEO van Code&Play (Inspiring Fifty Belgium), Ellen Sano, de Managing Director van Yuki (Inspiring Fifty Belgium) en ook de finale winnares Laurence Schuurman, Executive Program manager van Capgemini. Hoe was dat?

“Dat was echt super fijn; een erkenning van mijn opleiding en bevestiging van kennis en kunde. Narato had me 2018 ingeschreven, maar ik had niet gedacht dat ik er überhaupt door ging komen. Ik was toen net teamlead geworden bij Digipolis vanuit Narato. In de tweede ronde heb je veel publieke stemmen nodig en ik was nog erg nieuw binnen de Cronos Groep. Dus mijn netwerk was nog niet zo groot om daar door te geraken. Maar al bij al heb ik toch een 6de plaats gekregen wat een enorme eer was als nieuwkomer in de IT.”

Waar ben je het meest trots op van alles wat je al hebt bereikt?

“Vanaf het begin bij Narato werkte ik met Patrick (één van de Managing Partners van Narato nvdr.) aan een project waar ik ondertussen heel trots op ben. We hadden vastgesteld dat klanten minder bereid zijn om grote applicaties vanaf nul te laten ontwikkelen. Bedrijven zien er meer waarde in om SaaS applicaties te gebruiken en hun data hierin te registreren, en die applicaties onderling te verbinden zodat de data doorstroomt. De moeilijkheid is dat ze vaak in een erg gedistribueerd landschap terecht komen zo, met blokjes data een beetje overal. En dan komen er nog zaken bij zoals security, structuur en dubbele data.

We zijn dan vanuit Narato beginnen nadenken hoe we dit fenomeen konden oplossen. Hieruit is dan de idee van de DataHub gekomen. Een soort van orkestratie oplossing; het hart van je gedistribueerd landschap die de datastromen gaat beheren. Een voorbeeld is data die van Salesforce naar de DataHub gaat, daar wordt geregistreerd en makkelijk configureerbaar naar een andere applicatie data kan sturen. Het leuke is dat de DataHub gebouwd is in AZURE en met een cybernetische integratie. De oplossing hebben we zo goed als volledig in low code geschreven. Dat wil zeggen dat we zo weinig mogelijk development hebben gebruikt en zoveel mogelijk configuratie. Hierdoor kan je zeer snel de systemen met elkaar koppelen en zorgen dat de data op de juiste plek terecht komt. Ondertussen zijn de eerste klanten met onze tool aan de slag, en daar ben ik nog het meest trots op. We hebben een straffe oplossing gebouwd waar klanten écht iets aan hebben.”

Nadya’s toekomst

Welke uitdagingen heb je nog voor je liggen?

“Hierover heb ik al veel discussies met Patrick gehad; ik kan het developen niet volledig laten gaan. Als teamlead heb ik eigenlijk weinig tijd om nog code te schrijven en zou ik meer tijd moeten steken in die rol. Maar dat vind ik écht héél moeilijk omdat ik dat zo leuk vind. Je spreekt veel met klanten, je denkt na en dan moet je de code schrijven. Dus met die code zorg je voor het echte resultaat, dat is voor mij het échte werk. Enkel de architectuur uitdenken en dan moeten afgeven aan andere developers, dat is nog elke dag een uitdaging, dat wringt. Ik ben er nog niet uit waarom dat zo is. Is het mijn passie of gaat het misschien over controle houden? Misschien ook het vertrouwen leggen in ander om een idee dat uit mijn hoofd komt tot een goed einde te brengen? Hoogstwaarschijnlijk een combinatie van al die redenen. Al bij al denk ik dat er nog een groeipad voor mij ligt in het leren delegeren.”

 

Waar droom je nog van?

“Eén van mijn ambities is om binnen Narato een poot te mogen uitbouwen. Een dochteronderneming rond de DataHub zie ik mij met veel goesting op poten zetten. Voilà, ik heb het uitgesproken! Ik zou me eens samen moeten zetten met onze Managing Partners en dit voorstellen. Als persoon wil ik ook verder groeien om een leidinggevende rol te kunnen vervullen en leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen.”

Inspiratie en inspireren

“Hopelijk ben ik het bewijs dat je met een niet-stereotype achtergrond, ook als je nog niet weet waar je passie ligt wanneer je 18 jaar bent, ook al heb je een carrière opgebouwd in een andere sector en ook al is het voor je familie niet altijd makkelijk geweest, je toch succes en vervulling kan bereiken en dromen kan achterna jagen. Dankzij mijn moeder en grootmoeder heb ik geleerd om me vooral niet te laten tegenhouden.”

Wie inspireert jou en zou je graag ontmoeten?

“Als ik echt groot mag dromen, dan zou ik heel graag Michelle Obama willen ontmoeten. Zij is voor mij enorm inspirerend. Ik kijk op naar al die energie die ze steekt in vrouwen en dan ook vooral minderheden aanmoedigen om op school te blijven en te studeren. Vanuit haar positie kiest zij ervoor om anderen te inspireren, zowel vroeger in the White House als nu, en ze laat zich door niets tegenhouden. Eén van haar uitspraken die mij raakt is: ‘Success isn't about how much money you make, it's about the difference you make in people's lives.’

Als ik dat naar mezelf door trek, zijnde een vrouw in tech, multiculturele achtergrond en ik ben dan nog eens voor de vrouwen ook; ik pas wel in het plaatje van minderheden en onderrepresentatie. Misschien kan ik dus ooit een inspiratie zijn voor jonge meisjes of vrouwen die zich in mijn verhaal kunnen vinden. Hopelijk ben ik het bewijs dat je met een niet-stereotype achtergrond, ook als je nog niet weet waar je passie ligt wanneer je 18 jaar bent, ook al heb je een carrière opgebouwd in een andere sector en ook al is het voor je familie niet altijd makkelijk geweest, je toch succes en vervulling kan bereiken en dromen kan achterna jagen. Dankzij mijn moeder en grootmoeder heb ik geleerd om me vooral niet te laten tegenhouden.”

Voor ons is Nadya al zéker een inspiratie en rolmodel in doorzettingsvermogen en in het durven schakelen in je leven. Zij heeft het harde werk van de vorige generaties in haar familie kunnen omzetten in een leven en carrière om trots op te zijn. We duimen alvast mee voor die DataHub dochteronderneming en kijken met grote nieuwsgierigheid uit naar wat haar toekomst nog zal brengen! Volg Nadya op Linkedin als je op de hoogte wil blijven. 😊

 

 

Ontmoet meer inspirerende dames op één van onze events!

Previous
Previous

bloom: Hannah Patronoudis

Next
Next

bloom: Joy Buelens