bloom: Kim Verbist

Projectmanagement houdt meer in dan mensen vaak denken. Je hebt er zowel technische kennis als soft skills voor nodig én het nodige geduld om stap voor stap de volledige levenscyclus van een project te doorlopen.” Kim Verbist klinkt gedecideerd. Ze heeft duidelijk ervaring met de rol van projectmanager en toch probeert ze regelmatig de theorie weer wat op te frissen. “Blijven bijleren vind ik erg belangrijk. Ik wil nooit op routine draaien.” Als je het ons vraagt, gaat dat laatste niet snel gebeuren.🤩

Projectmanagement is een vak

Wat wil jij later worden? Het is een typische vraag, waar Kim Verbist op haar zeventiende geen antwoord op had. “Ik ben dan maar Communicatiewetenschappen gaan studeren aan de KU Leuven, omdat het een brede, algemene opleiding is. Nadien had ik nog steeds geen idee welke job ik wilde, maar ik wist ondertussen wel wat ik belangrijk vond. Continu geboeid blijven, variatie, flexibiliteit, … Het is de rode draad in wat ik leuk vind. Ik ga graag nieuwe uitdagingen aan en zodra ik iets onder de knie heb, ebt de interesse wat weg. Zo zit ik in mekaar.”

“Een universitair diploma was voor mij een vertrekpunt. ‘Daarna zien we wel’, dacht ik. En dat bleek helemaal terecht.”

Dan lijkt het logisch dat je als consultant gestart bent.

“Misschien wel, ja. Bij verschillende organisaties de verschillende bedrijfsprocessen leren kennen, dat trok me erg aan, net omwille van de variatie. Maar zo had ik er op voorhand niet over nagedacht. Een universitair diploma was voor mij een vertrekpunt. ‘Daarna zien we wel’, dacht ik. En dat bleek achteraf helemaal terecht. Tijdens mijn opleiding had ik naast pure communicatiewetenschappen ook veel geleerd over het functioneren van een bedrijf, hoe je omgaat met crisissituaties, hoe je best communiceert met klanten en andere stakeholders. Het sloot 100% aan bij een job als consultant.”

Kim is na haar studies in de IT-wereld gestapt omdat consultancy haar interessant leek. Haar eerste werkgever was toevallig een IT-bedrijf. Uiteindelijk heeft ze bijna acht jaar als SAP consultant gewerkt.

Hoe ben je dan doorgegroeid naar projectmanagement?

“PM is veel communicatie, hé. Mijn overstap naar projectmanagement was een heel bewuste keuze. In teams ontstaat er vaak een natuurlijke dynamiek. Mensen nemen de rol op die hen het beste ligt. Ik had vooral interesse in de coördinatie van een project en dat heeft me getriggerd om projectmanager te willen worden. Daar ben ik dan voor gegaan.”

“Het is niet zo dat je vanzelf PM wordt als je het maar lang genoeg doet.”

“Het is niet zo dat je zomaar in die rol evolueert, dat je vanzelf PM wordt als je het maar lang genoeg doet.” Zo’n redenering doet deze job te weinig eer aan. Projectmanagement is een vak! Het is een job waarvoor je gerichte cursussen moet volgen, een job die je echt moet aanleren.”

Als een dirigent

Kim gaat enthousiast verder met haar pleidooi. “In een goede PM opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke coaching en voor teamcoaching, maar ook voor het grondig bestuderen van cases. Je leert heel wat methodieken, de hard skills zeg maar, en technieken om soft skills bewust in te zetten. Een projectmanager doet veel meer dan ervoor zorgen dat alle stakeholders samenwerken. Elk project doorloopt een bepaalde cyclus. Het is belangrijk en waardevol om alle puzzelstukjes goed te doen passen. Om stap voor stap en actie per actie toe te werken naar het gewenste eindresultaat en iedereen binnen de organisatie voldoende te betrekken. Daarom moet een PM ook met change management bezig zijn. Als projectmanager ben je eigenlijk de dirigent die erop toeziet dat alle beschikbare skills juist worden ingezet en elkaar versterken.”

Hoe vul jij die rol in? Vind je zelf dat er nog iets beter kan?

“Ik probeer voortdurend bij te leren en de reeds gekende theorie af en toe eens op te frissen. Als je dat loslaat, dan ga je volgens mij te veel op buikgevoel en routine draaien. Dan neemt je reactieve intuïtie het over van je proactieve, meer professionele zelf. Dat wil ik niet. Tegelijk mag ik niet vergeten om voldoende oog te hebben voor ‘de mens’. Per project worden er altijd andere teams samengesteld, andere combinaties van persoonlijkheden. Dat zorgt elke keer voor een nieuwe dynamiek. Als ik geluk heb, bolt het vanzelf en dan ligt mijn focus volledig op de taken. Maar een groepje ervaren mensen vormt niet altijd spontaan een geolied team. Soms heb ik dat te laat door en dan begrijp ik niet meteen waarom het project niet zo vlot loopt. Dan neem ik best even de tijd om uit te zoomen en mijn focus wat te verleggen, maar dat is niet altijd makkelijk.”

“Per project worden er altijd andere teams samengesteld, andere combinaties van persoonlijkheden. Dat zorgt elke keer voor een nieuwe dynamiek.”



Flexso kijkt zoveel mogelijk naar de bedrijfscultuur van de klant en probeert dan een PM toe te wijzen die daar qua persoonlijkheid mee matcht. Nadien wordt er een team samengesteld met consultants die beschikbaar zijn en is het aan de PM om die verschillende profielen op de meest efficiënte manier te laten samenwerken. Hoe sneller ik bij Flexso de persoonlijkheden achter alle profielen leer kennen, hoe beter me dat gaat lukken.”

Wat wil je binnen deze job nog bereiken?

“Ik zou graag nog een aantal extra certificaten in projectmanagement behalen”, zegt Kim beslist, “om in aanmerking te kunnen komen voor de rol van programmamanager in grotere projecten. Het lijkt me erg boeiend om meerdere projecten overkoepelend te managen en ervoor te zorgen dat onderlinge afhankelijkheden op elkaar aansluiten. Vandaag is dat nog toekomstmuziek, maar ik zie het wel als een mogelijk volgende stap.”

Een beetje weerstand kan geen kwaad

We vragen Kim of ze trots is op het parcours dat ze tot nu toe reed.

“Best wel. Ook al ben ik stiekem een beetje jaloers op mensen die sneller bereikt hebben waar ik ook wil geraken. Maar ik ben wel trots dat ik, ondanks de tegenwind soms, toch altijd heb doorgezet. De IT-wereld is nog vaak een mannenwereld. Bij Flexso zelf is daar niet veel van te merken, maar ik heb al voor klanten in andere landen met andere culturen gewerkt en daar heerst soms nog een andere leiderschapsstijl, meer autoritair en hiërarchisch. Dan is het als vrouw extra moeilijk om je te bewijzen. Mij houdt dat niet tegen, het motiveert me zelfs om te tonen wat ik kan. Een beetje weerstand af en toe is voor mij een trigger om een nog betere projectmanager te worden.”

Hoe gaat het eraan toe bij Flexso?

“Bij Flexso spreken we niet van ‘managers’, titels betekenen bij Flexso niet veel. Doelgericht kunnen werken en doorzetten zijn talenten die hier erg gewaardeerd worden.” 

“Ik vind het belangrijk dat ons vak de erkenning krijgt die het verdient.”

“Ik ben bij Flexso gestart met de bedoeling om intern de rol van PM te professionaliseren, meer maturiteit te geven. Ondertussen vormen we met alle projectmanagers een hecht team. Minstens een keer per kwartaal zitten we samen om te bekijken wat er beter kan. Welke gezamenlijke tools we best gebruiken of hoe we templates kunnen standaardiseren bijvoorbeeld. We organiseren ook infosessies voor de rest van de organisatie. Wat doet een PM precies, welke bijdrage leveren wij aan projecten en wat is de impact daarvan? Ik vind het belangrijk dat ons vak goed begrepen wordt en de erkenning krijgt die het verdient. En dat elk projectteam weet dat het in lastige situaties op zijn PM kan rekenen.”

Kim vond bij Flexso een werkomgeving waar ze haar eigen interesses en kwaliteiten volop kon aanwenden. Ook getriggerd naar een plek waar je helemaal jezelf kan zijn? Maak kennis met Flexso!

 

Ontmoet meer inspirerende dames op één van onze events!

Previous
Previous

bloom: Geertrui Mieke De Ketelaere

Next
Next

bloom: Lieve Heylen