bloom: Julie Van Hoecke
Julie Van Hoecke is een opkomend ondernemerstalent in de digital design & project management business. Iets langer dan twee jaar geleden startte ze haar carrière als digital designer bij Digital Pulse in Kortrijk. Nu draait ze volop mee als projectmanager en volgt ze een ondernemerstraject om haar droom te realiseren. Esthetiek tastbaar en functioneel maken, voortdurend leren en samen als team groeien zijn haar belangrijkste drijfveren.
Wanneer we haar vragen hoe ze in de techwereld is terechtgekomen, neemt ze ons mee naar de oorsprong:
‘Ik ben iemand die heel veel belang hecht aan iets visueels of tastbaars op het einde van een proces. In design is dat een afgewerkt product en in projectmanagement is dat een succesvolle afloop van het volledig project’.
Zo is ze eerst in een studie project- en eventmanagement gerold en heeft ze gaandeweg haar designtalent ontdekt. Zin voor esthetiek en ondernemerschap typeren Julie in alles wat ze doet. De passie voor de ‘gulden snede’ erfde ze van haar groot- en overgrootvader.
‘Het creatieve heb ik niet meteen van mijn ouders, mijn grootvader bouwde zelf een boot en mijn overgrootvader kon goed schilderen.’
Dat ontdekte ze al vroeg in de middelbare school. Van daaruit combineerde ze naadloos de studies projectmanagement en grafisch design. Met gemak laveerde Julie tussen beide passies tijdens haar stage en eerste werkervaring. Ze werkt graag in team nauw samen met de klant en belandde daarom bij Digital Pulse waar haar grafisch én projectmanagementtalent hand in hand resoluut een stempel drukken.
In het reclamebureau waar Julie eerst werkte, kwam ze er al gauw achter dat ze het directe contact met de klant miste om vanuit de vraag met haar creatieve honger een betere vertaalslag te kunnen maken naar een mooi, tastbaar eindproduct. Toen een vriendin haar op de vacature bij Digital Pulse wees, was ze dan ook meteen gewonnen:
‘Dat is de beste beslissing geweest die ik kon maken, ik krijg er zoveel kansen om te blijven leren en te blijven groeien. Net voor de zomer ben ik met het ondernemerstraject gestart met super interessante sessies die me veel inzichten geven. Bovendien is het leuk om een achterban te hebben binnen de Cronos Groep.’
Haar webdesignhobby oefent ze ook in bijberoep uit en ondanks de toenemende vraag verkiest ze om de focus veeleer te verleggen naar Digital Pulse dan zich als zelfstandige te lanceren.
Wanneer we haar vragen waarom, concludeert ze dat ze zich liever omringt met mensen.
Julie gelooft steevast in de slagkracht van samenwerken met divers talent.
‘Met een team van experts kun je veel meer realiseren dan in je eentje. Vandaar dat ik de keuze heb gemaakt om te werken in een creatief gedreven team. Ik ben ook een groepsdier dus alleen werken is niks voor mij. Together we achieve more.’
Hoe haar rol eruitziet als digital designer?
‘Wij ontwerpen websites van scratch.’ In eerste instantie zitten ze samen met de klant om te luisteren ze naar de noden, vereisten, budgetten, API’s, etc. Daarop volgt stapsgewijs een prototype om in schoonheid te eindigen met the real deal. Als professioneel webbureau bouwt Digital Pulse unieke websites en shops in Craft CMS die online scoren.
Vanwaar de switch?
Dat ze van digital designer naar projectmanager evolueert is een evidentie. Ze was er immers kort na de opstart van Digital Pulse bij, stond dicht bij de klanten en kon mee de huidige groei realiseren. De lockdown-periode stuwde de vraag richting the sky is the limit waardoor interessante projecten en mooie samenwerkingen met andere Cronos-bedrijven tot stand kwamen.
Haar grootste successen en toekomstplannen?
‘Op schema binnen het budget een mooi eindproduct afleveren, een enthousiast team en een tevreden klant die graag terugkomt.’ Dat genereert de grootste voldoening. Julie’s ambitie reikt verder, ze wil in haar nieuwe rol Digital Pulse nog meer op de kaart zetten en liefst ook uitbreiden op internationaal niveau. Het bedrijf moet dé referentie worden binnen het vakgebied en dé ‘place to be’ voor nieuw talent, bij voorkeur ook meer vrouwelijk talent.
Haar uitdagingen?
‘Loslaten en de wijde wereld intrekken’
Naast haar techkennis voortdurend bijspijkeren zou Julie graag haar comfortzone verlaten om een sprongetje te wagen naar het buitenland, door bijvoorbeeld een paar maanden remote te gaan werken. Als studente ondernam ze een reis naar Santa Barbara waar ze een staaltje van de hele wereld te zien kreeg. Die nieuwsgierigheid naar ‘het andere’ wacht op een duwtje in de rug. Voorts krijgt Julie ‘neen’ moeilijk over de lippen, ze wil graag alles overzien, overal bij helpen en blijven streven naar perfectie. Gas terugnemen voor meer balans moet ze leren. Gelukkig kan ze rekenen op de juiste coaching in haar ondernemerstraject. Saskia daagt haar in de sessies uit om daarover na te denken en van managing partner Nicholas krijgt ze de nodige steun.
Oh ja, het kantoor in Kortrijk wil ze samen met haar collega’s graag herinrichten, zegt ze lachend. Functionaliteit en esthetiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in digital design. ‘Een inspirerende omgeving is nu eenmaal aangenamer om in te werken’, concludeert ze.